På utkikk etter mobil med bedre kamera?


Samsung Galaxy S7 Edge ble kåret til 2017s beste mobilkamera av Techradar.

Sjekk nettbutikken vår

Slik blir du en god mobilfotograf

Lær deg triksene og bli proff med mobilkameraet! Her er seks råd – og noen nyttige apper – som gjør deg til en bedre mobilfotograf.

Les også: 10 grunner til å ta norgesferie

Bruk lyset til din fordel!

Skal du ta bilder av mennesker, bør du enten sørge for at du har nok naturlig lys, eller ty til blitsen. I sterk sol ovenfra, fotografering av skyggelagte ansikter eller personer med mørk hud bør du bruke blits. Husk også at skygger kan gi dybde eller være morsomme detaljer i bildet. Se etter måten lyset faller på motivet, og ha et våkent blikk for spennende lysmønstre.

På utkikk etter mobil med bedre kamera?


Samsung Galaxy S7 Edge er kåret av Techradar til beste mobilkamera i 2017!

Sjekk den i nettbutikken vår!

Eksponering – kort fortalt

På de nyeste smarttelefonene kan eksponeringen stilles inn – det vil si lukkertid, blenderåpning og ISO. Er du usikker på hva de ulike funksjonene gjør? Her er en kort forklaring:

Lukkertid forteller hvor mye bevegelse bildene får. Kort lukkertid fryser en bevegelse, og egner seg til å fotografere ting som beveger seg hurtig – for eksempel noen som hopper. Lengre lukkertid gir mer bevegelse, men fanger også mer lys, og egner seg til portretter i svakere lys, eller dersom du ønsker uklare bevegelser i bildet, som lysene til biler langs en motorvei eller vann som renner i en elv.

Blenderen er lysåpningen. Jo høyere tall, desto mindre åpning, og mer dybdeskarphet. Dersom du vil ta bilde av et ansikt på nært hold, og ønsker at bakgrunnen skal være uskarp, bør du ha så lavt tall på blenderen som mulig – det vil si så stor blenderåpning som mulig.

Stor blenderåpning

ISO er lysfølsomheten i kameraet. Et høyere ISO-tall betyr at kameraet forsterker lysstyrken i motivet. Høy ISO kan gi forstyrrelser i bildet, i form av kornethet og misfarginger. Imidlertid er dette hovedsakelig bare et problem dersom du ønsker å bruke bildene dine til annet enn Instagram og familiens felles bildebibliotek.

Uansett hvilket nivå du er på – og hvilket kamera du bruker, blir bildene dine bestandig best dersom du prøver deg frem med ulike innstillinger.

Unngå zoom

Glem den digitale zoom-funksjonen på mobilkameraet! Denne gir dårligere bildekvalitet, og kan dessuten erstattes av crop-funksjonen i ulike bilderedigeringsapper. I stedet for å zoome, bør du heller gå nærmere det du skal ta bilde av. Vær bevisst på hva du vil få med i rammen, og hva som er unødvendig informasjon.

Bilder som skal vises på en mobilskjerm, blir som regel bedre jo færre detaljer som er med, og jo større hovedmotivet er i rammen.

Tredelsregelen

Tredelsregelen er noe som ligger i ryggmargen hos erfarne fotografer. Tenk deg at over motivet ditt ligger et rutenett med 9 like store firkanter. Forsøk så å posisjonere motivet ditt i forhold til rutenettet, slik at det treffer på linjene der de møtes – enten til høyre eller venstre, oppe eller nede.

Denne teknikken egner seg på bilder hvor du vil fremheve omgivelsene til hovedmotivet – for eksempel et bilde av en person på en fjelltopp, eller dersom du tar bilde av mer enn én person.

Dybde

De fleste bilder vil dra fordel av at man bruker omgivelsene og rommet aktivt til å skape dybde. Dersom du tar bilde av én person bør du gå nært og la det være god avstand til nærmeste objekt i bakgrunnen.

Dersom du tar bilde av flere personer kan det være lurt å posisjonere seg slik at de som du tar bilde av, er på en diagonal linje fra kameraet, heller enn at alle står på en rett linje.

Perspektiv

Varier gjerne vinkelen på kameraet. Fugle-, sentral- og froskeperspektiv gjengir det samme motivet på tre helt ulike måter! Skal du for eksempel ta bilde av et høyt hus kan du prøve å gå så nærme veggen du kan, og ta bildet oppover. Landskapsbilder blir gjerne bedre dersom du har noe i forgrunnen som gir bildet dybde, og dersom horisonten er rett. Konsertbilder kan få mer intensitet dersom man heller kameraet litt.

Se hele tiden etter skygger, gjenskinn og speiling i for eksempel vann og vinduer, for effekter som kan gjøre et bilde mer interessant.

Perspektiv

Apper for enkel fotoredigering

Alle bilder – enten de er tatt med mobilkamera eller speilrefleks – blir bedre med redigering. Tenk på det som den digitale varianten av et mørkerom. Lysstyrke, kontrast, skarphet og beskjæring av bildene kan du gjøre gjennom bilderedigeringsapper på telefonen din. Her er noen gode varianter:

Snapseed er en alt-i-ett-app med diverse filtre og delemuligheter. Den kan automatisk optimere bildet ditt, eller du kan bruke manuelle verktøy som pensel og viskelær.

Snapseed: iPhone / Android

 

Instagram er velkjent for mange som en foto-delingstjeneste, men har også gode funksjoner for bilderedigering. Husk å utforsk mulighetene – appen oppdateres jevnlig med flere filtre og verktøy.

Instagram: iPhone / Android

 

VSCO er, i tillegg til å være en anerkjent redigeringsapp for amatører og profesjonelle fotografer, også blitt et samfunn for dem som ønsker å dele bilder tatt med denne appen.

VSCO: iPhone / Android

 

Photoshop Express tilbyr over 60 ulike filtre, mulighet for å redusere støy i bildet, og kan fjerne uønskede flekker. Du kan presentere bildene gjennom selvlagde bildekollasjer og endre rammen rundt bildet.

Photoshop Express: iPhone / Android

LES OGSÅ:

Hos Talkmore får du:


• Lave priser og full Telenor-dekning
• Ubegrenset med minutter, sms, mms, og valgfri mengde data – til bruk både hjemme og på ferie i EU/EØS
• Data-rollover alltid inkludert
• Ingen binding

Les mer

Det koster så lite,
men kan bety så mye.

Delta i spørreundersøkelse

Hjelp oss å bli bedre! Delta i en kort spørreundersøkelse om Talkmores kundemagasin.

Undersøkelsen varer i et par minutter.

START UNDERSØKELSEN

Pin It on Pinterest

Share This